Waarom moet je hout kunstmatig drogen?

Het kunstmatig drogen, ook wel oven gedroogd genoemd, van hout in een droogkamer is een groot proces. Als een boom wordt gekapt zit er nog veel houtvocht in de stam, soms wel tot 50%. Dit noemen we vers hout. Na het zagen van de stam in planken zal dit hout op natuurlijke wijze door wind en temperatuur het meeste houtvocht los laten. We noemen dat natuurlijk drogen. Er is echter een punt , het vezelverzadigingspunt, waarbij de planken en balken het hout niet meer na natuurlijke droging zal los laten. Het hout is nu aangedroogd.

Als er van de planken bijvoorbeeld kozijnen of meubels moeten worden gemaakt, komt het hout in een relatieve droge en warme omgeving terecht. Met name in de wintermaanden als de verwarming aan gaat zal het hout worden blootgesteld aan een warme en droge omgeving. Op dat moment zal het droogproces wederom op gang komen waarbij het hout zal gaan drogen van 20-22% houtvocht naar 14-16%. Gedurende dit proces zal het hout verder gaan krimpen en werken waarbij het hout zal gaan vervormen en kan gaan scheuren.

In de droogkamers van houtdrogen.nl kunnen wij het hout kunstmatig gecontroleerd laten terugdrogen tot het gewenste houtvocht. Voor kozijnhout is dit 16-18% en voor meubelhout en vloerhout is dit 10-12%. Wij monitoren de omgevingsfactoren in de droogkamer (droogoven) zoals temperatuur, luchtsnelheid en warmte met behulp van computers en onze droogmeesters zorgen ervoor dat het kunstmatig drogen van hout gelijkelijk wordt terug gedroogd. Het drogen van hout is nu kunstmatig voltooid.
Hoelang duurt het kunstmatig drogen?

Dit is afhankelijk van veel factoren. Wat is het aanvangsvocht, de houtsoort, de dikte van het hout. Zelfs de herkomst van het hout is van belang om het hout geleidelijk kunstmatig drogen. Naaldhout zoals vuren en grenen groeien relatief snel en drogen door de open structuur van het hout sneller dan langzaam groeiende houtsoorten uit de tropen. Planken die uit de kern van de boom zijn gezaagd hebben een dichtere structuur (vaak kwartiers gezaagd) dan hout dat uit de buitenkant is gezaagd (dosse en half kwartiers gezaagd). Deze dichtere structuur zorgt ervoor dat wij nog geleidelijker de temperatuur en luchtverplaatsing in de droogkamers moeten opvoeren. Dit om scheurvorming en korstverharding van het hout te voorkomen. Het is daarom ook niet mogelijk iedere plank exact op het gewenste houtvocht te krijgen, er zit altijd een marge van plus of min 2% in in het kunstmatig gedroogd hout zitten.

Om enkele voorbeelden te geven, wij drogen 65-80 mm eiken en mahonie in een 3-5 maanden naar 14-16%. Eiken 27 mm in 3-4 weken naar 10-12% houtvocht. 25 mm vuren is snel droog, namelijk in 2 weken zit dit op 10% houtvocht. Daarna kan het hout worden verwerkt en is de kans op het werken van hout geminimaliseerd. Het is van belang om de woonkamer niet te droog te stoken. Hierdoor zal het hout alsnog wat kunnen gaan werken.
Wat gebeurt er bij het kunstmatig drogen van hout?

Vergelijk een droogkamer met een sauna. We voeren de omgevingstemperatuur in de droogkamers langzaam op. Hierdoor krijgt het hout een open structuur en kunnen we met grote ventilatoren voorzichtig de natuur nabootsen Doordat de cellen open gaan staan zal het vocht verdampen. Onze geautomatiseerde droogkamer zal op gezette momenten reguleren dat vochtige lucht kan worden afgevoerd via grote kleppen in het dak. Dit is belangrijk omdat we anders het hout gaan stomen en er schimmels in het hout kunnen komen. Dit proces wordt gemonitord door onze ervaren droogmeesters. De droogmeesters vertrouwen niet alleen op de computerschermen maar kunnen ruiken en zien hoe het droogproces verloopt. Geen enkele partij hout is het zelfde en verdient dus een persoonlijke begeleiding bij het drogen.

We voeren dus langzaam de temperatuur op en de luchtverplaatsing. Aan het einde van het droogproces conditioneren we het hout. Dit gebeurt door nog wat vocht in de droogkamer te brengen en de temperatuur te verlagen. Na het drogen zit er veel minder spanning in het hout en zal het in een binnenklimaat niet verder terugdrogen. U kunt er nu gerust mee aan de slag om uw meubel, vloer of kozijn te maken.

Wilt u meer weten? U kan altijd contact opnemen met één van onze droogmeesters voor nog meer uitleg!

Meer weten?

Wilt u gebruik maken van onze dienst of heeft u nog vragen? Neemt u dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!